keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Mistä tunnistaa ne oikeat supistukset?

Heippa.

Tänään eletään raskaudessa päivää 39+1. Laskettuun aikaan on aikaa alle viikko! Pikkuinen voi saapua paikalle koska tahansa. Ja luultavasti tuo pikkuinen on huomattavasti valmiimpi tähän maailmaan kuin itse olen synnytykseen.

Kummallista, kuinka nopeasti aika lopulta kuluukaan.

Kaikki on sujunut tähän asti oikein hyvin. Raskausaika on lopulta ollut käsittämättömän helppo huomioiden sen, kuinka tuskaisia ne vuodet ovat olleet, kun olen yrittänyt tulla raskaaksi.

Vasta viimeisen viikon aikana olotila on muuttunut vaikeammaksi, sillä supistuksista on tullut kipeitä. Tähän asti supistukset ovat olleet vain hassuja mahan kovettumisia, joista on lähinnä ollut hupia itselle ja muille.

Nyt sen sijaan supistukset ovat kipeitä ja välillä ilmenevät jatkuvana jomotuksena, josta ei aina voi päätellä, mistä yksi supistus alkaa ja mihin toinen päättyy.

Ja silloin, kun supistuksia tulee, pohtii väistämättä, mistä tunnistaa ne supistukset, kun on tosi kyseessä? Vakineuvo tähän on "kyllä sen sitten tietää". Mutta ei sitä ilmeisesti aina tiedä, sillä netin perusteella kaikki muutkaan eivät ole aina tienneet miltä ne oikeat supistukset tuntuvat.

Itse vertaan supistuksia keskenmenoni supistuksiin. Vielä ei olla oltu lähelläkään sitä täysin sietämätöntä kipua, jota silloin tunsin.

Jotta tietäisi, milloin on tosi kyseessä, supistusten tiheyttä pitäisi kellottaa.

Mutta miten kellottaa jatkuvaa jomotusta? Tai kuinka muistaa kellottaminen silloin, kun supistus sattuu niin, että voi keskittyä vain kipuun? Tai kuinka muistaa kellottaminen silloin, kun supistus sattuu vain vähän? Eihän sellainen supistus voi olla sellainen oikea supistus.

Neuvolan kommenteista ei ole toistaiseksi ollut apua. Neuvolan mukaan vauva voi syntyä tänään, tai kolmen viikon päästä.

Supistuksista ei ilmeisesti voi päätellä mitään, kun ne kuitenkin loppuvat välillä kokonaan (kestettyään ensin tunteja).

Sairaalaan pitäisi lähteä siinä vaiheessa, kun supistukset ovat säännöllisiä, kipeitä, tulevat alle 10 minuutin välein, eivätkä lopu.

Paras neuvo on mielestäni kuitenkin ollut se, että sairaalaan voi lähteä siinä vaiheessa, kun ei ole enää väliä mitä on päällä, tai miten hiukset ovat.

Seuraavat päivät kuluvat siis tuota hetkeä odotellessa.

6 kommenttia:

 1. Minä en ainakaan tunnistanut oikeita supistuksia ja tiesin synnytyksen käynnistyneen vasta kun yhdellä supistuksella meni lapsivedet. Olihan ne kipeitä, mutta luulin oikeita kipeämmiksi. Tosi kipeät tuli vasta ponnistusvaiheessa (tosin olin saanut epiduraalin). Tsemppiä loppuraskauteen. Täällä vauva jo runsaan viikon vaikka LA vasta edessä, en olisi jaksanut odottaa varmaan kauempaa kovin kärsivällisesti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että sinulla on vauva jo kotona :)

   Minä vielä odottelen niitä oikeita supistuksia ja synnytyksen käynnistymistä. Sain jälleen kerran neuvolasta neuvon, että kyllä ne oikeat supistukset sitten tunnistaa, ja että niitä on myös helpompi kellottaa.. Katsotaan miten lopulta käy :)

   Poista
 2. Toi on kyllä vaikea kysymys, johon ei varmaan ole mitään selkeää vastausta. Itselleni onneksi molemmat synnytykset alkoivat vesien menolla, siinä tyhmempikin tajuaa että nyt on tosi kyseessä. Esikoisesta en tiennyt mitä on harkkasupparit, toisesta sitten välillä vähän jomotteli. Mutta toi neuvo, ettei enää välitä mitä on päällä tai miten tukka on, pitää kyllä aika hyvin paikkansa.

  Tsemppiä loppuodotukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Lapsivesien meno varmasti auttaa supistusten tunnistamisessa ;) Sekään ei varmasti aina ole kovin kiva kokemus jos vaikka sattuu olemaan jollain julkisella paikalla.. voin vain kauhulla kuvitella miltä tuntuisi jos lapsivedet menisivät esimerkiksi kun on yksin kauppareissulla.. Ehkä täytyy alkaa välttelemään tuollaisia reissuja jo ;)

   Täytyy toivoa siis joko lapsivesien menoa kotona tai helposti tunnistettavia supistuksia. Ja täytyy pitää edelleen mielessä tuo tukkavinkki :)

   Poista
 3. Tsemppiä loppuhetkiin! :)

  Onpa hienoa kuulla että olet pystynyt nauttimaan raskaudesta menneistä huolimatta. Meilläkin neljä vuotta yritystä takana ja monet hoidot, tällä hekellä olen 16.viikolla raskaana. Jotenkin vieläkin vaikea uskoa että oikeasti, minäkö raskaana? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Olen kyllä nauttinut raskaana olosta, mutta on myös todella paljon asioita, joihin pitkä lapsettomuus on vaikuttanut. Alkuraskauden ajan koko asiaa ei tosiaan meinannut uskoa :) Eikä tästä ole halunnut hirveästi pitää meteliä myöhemminkään. Töissä julkistin raskauteni vasta kun täytyi ilmoittaa äitiyslomasta ja Facebookissa viittasin asiaan ensimmäisen kerran vasta, kun jäin äitiyslomalle.

   Hienoa, että sinullakin on onnistunut :) Onnea raskauteen, ja yritä muistaa nauttia, vaikka takana onkin monet hoidot.

   Poista