tiistai 14. lokakuuta 2014

Kilpirauhaskikkailua

Anteeksi. Olen pahoillani jo etukäteen. Ajattelin tällä kertaa pitkästyttää teidät kirjoittamalla pitkästi asiaa kilpirauhasesta. Postaus luultavasti kiinnostaa vain niitä, joilla on haasteita kilpirauhasen kanssa, joten pahoittelen, että pitkästytän kaikki muut.

Jos kilpirauhasen ongelmiin lähtee perehtymään yhtään syvemmin netin avustuksella, huomaa hetken päästä, ettei tuohon tule loppua. Äkkiä saa sen käsityksen, että kyse on yksinkertaisista jutuista: t4v ja tsh ja siinä se. Mutta kun asiaan perehtyy tarkemmin, selviää, että on myös t1, t2, t3 ja rt3. Ja sitten asia menee monimutkaiseksi. Kilpirauhasasioista kiistellään, eikä maailmalta löydy yhtä totuutta, joka olisi kaikkien hyväksymä. Veikkaan, ettei ainakaan Suomesta löydy lääkäriä, joka ihan oikeasti tietäisi tarkalleen, miten kokonaisuus toimii. Tämä näin johdatuksena aiheeseen.

Olen aiemmin hoidattanut funktionaalisella lääkärillä kilpirauhasen vajaatoimintaani. Sitten julkinen lapsettomuusklinikka halusi minun vaihtuvan t3-lääkitykseni t4-lääkitykseksi. Niin loppui funktionaalinen hoitoni.

Sen jälkeen olen kokeillut esimerkiksi jodin vaikutusta olotilaani. Elokuussa säikähdin erikoisia verikoetuloksian, lopetin jodin syönnin ja palasin vanhaan lääkitykseen, vaikka jodi oli tuntunut hyvältä.

Syyskuun lopussa kävin mittauttamassa arvot uudelleen. Nyt arvot olivat yleisesti hyväksyttyjen rajojen sisällä:

Ajankohta Lääkitys TSH T4V Kommentti
07/2014 t4: 50ug, lisäksi 300ug/pv jodia lisäravinteena. 4.6 12.1 TSH liian korkea, joko johtuen liian vähästä t4:stä tai jodista.
09/2014 t4: 100ug, lisäksi muutamana päivänä olen ottanut 5ug T3-lääkettä. 0.76 15.3 Arvot ok, mutta paleltaa ja sormet aina jääkylmät.

Nyt kävin tapaamassa funktionaalista lääkäriä.

Keskustelin lääkärin kanssa jodista ja kilpirauhasarvoistani. Lääkärin mielestä  jodi onkin hyvä juttu ja sen syömistä kannattaa jatkaa. Ilman lapsettomuushoitoja lääkäri olisi suositellut minulle huomattavasti suurempia jodiannostuksia. (Kilpirauhasarvoihin jodin käytön ei hänen mukaansa pitäisi vaikuttaa, vaikka netistä löytyy myös muunlaisia mielipiteitä.)

Sovimme siis, että alan taas syömään 300ug jodia päivässä. 150 ug tulee monivitamiinista ja  150ug merilevätabletista.

Olen nyt syönyt jodia muutamana päivänä ja palelu on vähentynyt. Sormet tuntuvat hieman lämpöisemmiltä. Mahtavaa!

Lisäksi otan t4-lääkityksen rinnalle käyttöön pienen määrän t3-lääkettä. Julkinen lapsettomuusklinikka ei välttämättä hyväksyisi tätä. On kuitenkin helpompaa pyytää anteeksi kuin saada lupa. Haluan tehdä kaikki pienet asiat, jotka voivat edesauttaa raskautta.

Teimme myös jatkosuunnitelmia. Jos seuraava alkionsiirto ei tuota tulosta, lääkäri haluaisi tehdä lisää tutkimuksia ja varmistaa että kaikki arvoni ovat raskauden kannalta optimaaliset. Vasta sen jälkeen hän päästäisi minut uusiin lapsettomuushoitoihin.

En jaksaisi odottaa enää yhtään. Lääkärin kommentit ovat kuitenkin fiksuja. Keho pitäisi saada ensin muuten optimikuntoon.

Tavallaan tuo on lohdullista. On olemassa ihminen, jolla on vielä ideoita siihen, kuinka voidaan varmistaa, että olisin optimikunnossa tulemaan raskaaksi. Ajatus on varsin looginen. Mutta niin kuin aina näissä lapsettomuusasioissa - lopputuloksesta ei tietenkään ole takuita.

2 kommenttia:

 1. Kiitos, kun jaoit tietosi. Mulla on käytössä pelkästään t4 lääkitys, enkä ole koskaan käynyt funktionaalisella lääkärillä, kun niitä ei oikein meillä päin ole. Kiinnostaisi kyllä!

  Monivitamiinista saan suunnilleen saman verran jodia, kuin sinäkin ja sitten välillä, kun muistan ja jaksan otan vähän merilevärouhetta. Parapähkinöitä syön muutaman päivässä sen seleenin vuoksi.

  Nyt oon voinut ihan hyvin lukuunottamatta maanantaina iskenyttä syyslfunssaa. Etta pitikin tulla juuri nyt :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että kirjoituksestani oli jotakin hyötyä :)

   Tsemppiä sinulle alkionsiirron odotukseen, toivottavasti flunssa menisi pian ohi!

   Poista