sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Hedelmällisyys ja hivenainetasapaino

Lupailin muutama viikko sitten, että kerron blogissani tulevasta käynnistäni hivenaineasiantuntijalla.

No, kävin kyllä hivenaineasiantuntijalla, mutta sen jälkeen mielen on täyttänyt jatkuva verenvuoto ja huoli kohdun tilanteesta, joista olenkin jo kirjoittanut. Lisäksi kirjoittamista on haitannut se ihana ja vapauttava kiire, josta myös kirjoitin jo aiemmin.

Vasta nyt on vihdoin sopiva hetki palata muistelemaan hivenaineasiantuntijalla käyntiä. Hivenravintoterapiassa ajatuksena on siis, että tiettyjen vitamiinien ja mineraalien puute voi aiheuttaa muun muassa lapsettomuutta. Hedelmällisyyttä voi parantaa puutoksien korjaamisella, eli lisäravinteiden avulla.

***

Ehkä itse onnistuin luomaan päähäni assosiaation poppatohtorin tapaamisesta. Turhaan. Poppatohtorin sijaan tapasin hivenravintoterapeutin, jolla on vuosikymmenien kokemus lapsettomuuden hoitamisesta hivenaineilla. Olin kertonut hänelle jo etukäteen puhelimessa lapsettomuudestani ja tuoreesta keskenmenosta. Hän tiesi siis mitä odottaa.

Terapeutti kävi läpi verikoetulokseni ja kaikki lääkärinlausunnot, jotka olin ottanut mukaan. Minä sain täytettäväksi lomakkeen, jossa oli kahden puolen paperia listattuna erilaisia oireita.

"Valitse mitkä oireet täsmäävät, merkkaa raksi ruutuun."

Lihaskipuja? Selkäkipuja? Hauraat hiukset? Pitkittäiset uurteet kynsissä? Poikittaiset uurteet kynsissä? Sydämentykytyksiä? Heikentynyt hämäränäkö? Väsymys? Auringolle herkkä iho? Masennus? Ummetus?  Ripuli? Kuukautishäiriöt? Hammaskivi? Palelu? Huimaus seisomaan noustessa? ...

Vaikutuin esikartoituksen pitkästä oirelistasta. Parin vuoden lapsettomuushoitojen aikana yksikään lääkäri tai hoitaja ei ole kartoittanut terveydentilaani yhtä huolella.

Sitten minulta otettiin hiusnäyte tarkempaa analyysiä varten. Terapeutti leikkasi saksilla hiustuppoja irti hiusten juuresta. Minä pelkäsin saavani kaljuja laikkuja päähäni.  Toivoin, että pikkuruiset pätkät hiusten latvoista kelpaisivat, mutta ei - juuressa on saatavilla tuorein tieto hivenainetasapainosta.

Lapsettomuusprojektini vuoksi en ole värjännyt hiuksiani aikoihin. Tällä kertaa se oli onni, sillä vain värjäämättömät hiukset kelpaavat analysoitavaksi. Hiuksensa värjänneitä voin lohduttaa, että kuulemma myös häpykarvoitus ajaisi saman asian.

Hiusnäytteeni lähetettiin analysoitavaksi MDD:lle. MDD:n mukaan hiuksista tehtävä hivenaineanalyysi mittaa elimistön solutasolta 23 tärkeää hivenainetta sekä 16 haitallista raskasmetallia. Saan tulokset kuukauden sisällä. Silloin tapaan hivenravintoterapeutin uudestaan ja saan häneltä jonkinlaisen lisäravinnesuosituksen.

Olen hyvin utelias lopputuloksesta. Tämä on mielenkiintoista ja jännittävää - oli lopputulos mikä tahansa.

2 kommenttia:

 1. Hivenainemittaus voisi olla ihan hyödyllinen. Täytyisi varmaan itsekkin käydä. Missä tälläisiä tehdään ja ovatko nämä kalliita? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittääkseni Suomessa kaikki hiuksista tehtävät hivenaineanalyysit lähetetään MDD:lle, joka edelleen lähettää ne ulkomaille laboratorioon tutkittavaksi. Hintaa tuolla MDD:n tutkimuksella on 185€. Ei siis ihan ilmaista, mutta mikäpä lapsettomuuteen liittyvä asia olisi...

   Tutkimuksesta löytyy lisätietoja esimerkiksi täältä:
   http://www.mdd.fi/ammattilaiset/laboratorio-analyysit/ravitsemustasoa-mittaavat/hivenaineanalyysi-hius/

   Tutkimuksen lisäksi tarvitset vielä jonkun asiantuntijan tulkitsemaan tulokset ja siitä tulee lisäkustannuksia. Suomessa on ilmeisesti paljonkin tahoja, jotka tekevät tuota tulosten tulkintaa. Näitä löytyy internetistä hakusanalla hivenaineanalyysi tai hivenainetutkimus. Tässä muutamia esimerkkejä:
   http://terveysklinikkalonglife.fi/laaketiede/funktionaalinen-laaketiede/
   http://www.sunergia.fi/index.php?pageid=4&lang=fi
   http://www.metabolix.fi/

   Poista