sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Mistä keskenmeno johtuu?

Huomenna keskenmenostani on kulunut kaksi viikkoa. Se on pieni ikuisuus. Niin monenlaisia ajatuksia olen ehtinyt ajatella viimeisen kahden viikon aikana.

Heti keskenmenon jälkeen päätin, etten lähde miettimään päätäni puhki, mistä keskenmenoni johtui. Täytyy silti myöntää, että olen ajatellut asiaa. Onko keskenmenolleni olemassa jokin selkeä syy?

Tahdon uskoa lääkärien ja hoitajien toistelemia lauseita: Suurin osa keskenmenoista johtuu alkionkehityksen häiriöistä. Keskenmenoon ei voi itse vaikuttaa mitenkään.

Jos lähtisin pohtimaan asiaa perinpohjin, saisin erinomaisen mahdollisuuden seota täysin. Söinkö jotain väärää? Liikuinko liikaa tai liian vähän? Stressasinko liikaa työasioita? Johtuiko se rooibos-teestä, jota join, vaikka raskaana ei pitäisi? Sama pohdinta jatkuisi loputtomiin. Voisin syyllistää itseäni ja tehdä tuskasta entistä suuremman. Siksi on parempi olla ajattelematta asiaa liikaa.Yksi asia on kuitenkin mietityttänyt minua. Se on progesteronin vaikutus.

Kuukautiskiertoni on aina ollut lyhyt ja erilaisten lapsettomuushoitojen aikana (tai oikeastaan vasta hoitojen jälkeen) on havaittu, että tarvitsen paljon progesteronilisää, etteivät kuukautiset ala liian aikaisin. Tällä kertaa IVF:n päätteeksi olinkin saanut käyttööni sekä lugesteronin että zumenonin, molempia otin kolme kertaa päivässä.

Positiivisen raskaustestin jälkeen lääkäri opasti minut lopettamaan molempien käytön vähitellen. Noudatin ohjeita, vaikka olisin mieluummin pitänyt lääkityksen.

Otin viimeisen lugesteronin tiistaina. Tiputteluvuoto alkoi torstaina ja maanantaina tuli keskenmeno. Silloin olin seitsemännellä viikolla raskaana.

Olisiko raskaus kestänyt, jos olisin jatkanut lugesteronia pidemmälle?

Kuka tietää. Ehkä, ehkä ei.

Toki lääkärit pohjaavat päätöksensä tutkimuksiin. Tuossa vaiheessa progesteronin poisjättämisen ei ilmeisesti pitäisi enää vaikuttaa asiaan. Mutta eivät tutkimuksetkaan ole täydellisiä.

Toivon, että tulen vielä joskus uudestaan raskaaksi. Ja silloin keskustelen progesteronista lääkärin kanssa vielä tarkemmin. Siihen asti unohdan koko aiheen.

Mutta toki kuulen mielelläni, jos jollakin teistä on tietämystä aiheesta tai muuten kommentteja asiaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti