torstai 28. elokuuta 2014

Kuinka parantaa munasolujen, siemennesteen ja kohdun limakalvon laatua?

Oletko koskaan miettinyt kuinka voisit parantaa munasolujen laatua, parantaa siemennesteen laatua tai valmistaa kohtua ottamaan hedelmöittynyt alkio vastaan?

Jos nettiä uskoo, vitamiinien avulla nuo kaikki asiat pitäisi olla helposti tehtävissä.

Aiemmin olen kertonut siitä, kuinka olen tehnyt aika paljon kaikenlaisia asioita tullakseni raskaaksi. Vitamiinien hyötyihin tutustuminen on yksi noista asioista. Kesällä kävin hivenaineasiantuntijalla lapsettomuuden vuoksi ja hankin minua varten suunnitellun vitamiinikuurin. Jo ennen tämänkesäistä vitamiinikuuriani olen pyrkinyt parantamaan hedelmällisyyttäni vitamiinien avulla.

Aiemman vitamiinitankkauksemme aikana mieheni siemenneste parantui ja myös omat munasoluni kehittyivät parempilaatuisiksi. Omat kokemuksemme ovat positiiviset, mutta en voi väittää, että tietäisin 100% varmasti muutoksen johtuneen vitamiineista. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, emmekä elä eristetyssä laboratoriomaailmassa. Itse haluan uskoa vitamiinien vaikutukseen, sillä vitamiinien syönti on asia, johon pystyn itse vaikuttamaan.

Alkionsiirto lähenee, joten palauttelin mieleeni, mitä vitamiineja minun olisi hyvä muistaa syödä nyt ja mitä vitamiineja pitäisi ehkä välttää. Jos haluat parantaa hedelmällisyyttäsi vitamiinien avulla, muistathan, että sekä munasolujen että siittiöiden kehittymiseen menee aikaa kolme kuukautta, joten vitamiinitankkaus kannattaa aloittaa ajoissa ennen hormonihoitoja.

Mistä vitamiineista voisi sitten olla hyötyä raskaaksi tulemisen kannalta?
 • Monivitamiini: Tärkeä perusraaka-aine hedelmällisyyden kannalta. Muista, että monivitamiinissa ei saa olla mukana A-vitamiinia.
 • Magnesium: Rentouttaa. Auttaa kivuliaisiin kuukautisiin ja vähentää ennenaikaisen synnytyksen todennäköisyyttä. Magnesiumin puute voi haitata alkion kiinnittymistä.
 • Sinkki: Parantaa hedelmällisyyttä. Parantaa munasolujen laatua. Vaikuttaa solujen jakautumiseen. Sinkin puute aiheuttaa keskenmenoja. Miehillä sinkki parantaa siittiöiden laatua, liikkuvuutta ja määrää.
 • Kromi: Voi parantaa hedelmällisyyttä, koska laskee insuliinitasoja. Ei kuitenkaan pitäisi käyttää raskausaikana.
 • Boori: Lisää luonnollisten sukupuolihormonien määrää kehossa.
 • Jodi: Jodin puute voi aiheuttaa keskenmenoja ja laskea syntyvän lapsen älykkyyttä.
 • B-vitamiinit: Parantavat hedelmällisyyttä. B-vitamiiniyhdisteen käyttö on suositeltavaa. Lisäksi voi olla hyvä käyttää yksittäisiä B-vitamiineja:
  • Foolihappo (B9-vitamiini): Vähentää epämuodostumia.
  • B6: B6-vitamiini auttaa progesteronin muodostuksessa.
  • B12: B12-vitamiinin puute aiheuttaa ovulaatio-ongelmia, vaikeuttaa kiinnittymistä ja aiheuttaa keskenmenoja. Miehillä puute huonontaa siemennesteen laatua. Raskausaikana B12 auttaa vauvaa kehittymään normaalisti.
 • E-vitamiini: Parantaa munasolujen laatua, lisää kohdunkaulan liman määrää, voi pidentää luteaalivaihetta. Parantaa siittiöiden laatua, liikkuvuutta ja määrää. Toisissa lähteissä e-vitamiini voi aiheuttaa syntyvälle vauvalle sydänongelmia. Ristiriitaisia tutkimustuloksia.
 • C-vitamiini: Parantaa siittiöiden laatua, liikkuvuutta ja määrää. Auttaa estämään keskenmenoja.
 • D-vitamiini: Vähentää keskenmenoja. D-vitamiini ja kalsium yhdessä tekevät kierrosta säännöllisemmän ja auttavat munasoluja kehittymään paremmin. 
 • Kalaöljy: Tärkeä sekä vauvalle että äidille. Tukee mm. sydäntä, immuunipuolustusta ja aivotoimintaa. Syntymän jälkeen tärkeä rintamaidon muodostuksessa.
 • Rauta: Raudan puute aiheuttaa keskenmenoja.
 • Ruusunjuuri: Rentouttaa. Parantaa hedelmällisyyttä. Yrtti, joten ei suositella käytettäväksi raskausaikana.
 • Arginiini (L-Arginine): Parantaa siittiöiden laatua, liikkuvuutta ja määrää. Lisää kohdunkaulan liman määrää. Parantaa kiinnittymisen todennäköisyyttä.
 • Karnitiini (L-Carnitine): Parantaa siittiöiden laatua, liikkuvuutta ja määrää. 
 • Propolis: Parantaa hedelmällisyyttä. Toimii luonnollisena antibioottina ja vähentää tulehduksia. Voi auttaa endometrioosista kärsiviä.
 • Seleeni: Parantaa hedelmällisyyttä. Lisää siittiöiden määrää. Parantaa kiinnittymisen todennäköisyyttä.
 • Vitex: Tasapainottaa kuukautiskiertoa. Pidentää luteaalivaihetta. Ei tule käyttää lapsettomuushoitojen aikana.
 • Royal Jelly: Parantaa immuunipuolustusta, parantaa munasolujen laatua. Voi lisätä siittiöiden määrää.
 • Ubiquinol: Parantaa munasolujen laatua.
Muita, jotka voivat auttaa asiassa:
 • Helokkiöljy (Evening primrose oil): Parantaa kohdunkaulan limaa.
 • Robitussin yskänlääke: Parantaa kohdunkaulan limaa.
 • Alfalipoiinihappo (Alpha Lipoic Acid, ALA): Auttaa alkiota jakautumaan.
 • Vihreä tee: Sisältää antioksidantteja, voi parantaa munasolujen laatua ja hedelmällisyyttä.
Yllä listatuista asioista löytyy lisätietoja esimerkiksi englanninkieliseltä keskustelupalstalta.

Yllä mainittujen lisäksi onnistumisen todennäköisyyttä voi hoitojen yhteydessä parantaa lääkkeellisesti. DHEA parantaa munasolujen määrää ja laatua, ja kortisoni voi parantaa kiinnittymisen todennäköisyyttä. Käsittääkseni molemmat näistä ovat keinoja, jotka otetaan lapsettomuusklinikoilla käyttöön vasta sitten, kun mikään muu ei auta. Eräs lääkäri kommentoi minulle, että näitä hyödynnetään siinä vaiheessa, kun on neljä tai viisi epäonnista alkionsiirtoa takana.

*** 
Puuttuuko listasta jokin hyödyllinen hivenaine tai yrtti? Kommentoi ja kerro omia kokemuksiasi aiheesta :)


6 kommenttia:

 1. Minä aina hymähtelin sille, että se Gelee royale (royal jelly) voisi mitenkään oikeesti auttaa ketäänmitään... ja ihan uhmallakin päätin kokeilla. Samalla aloin syömään sinkkiä. Aiemmin söin jo mama vitskua, foolihappoa, kalkkia, d-vitaa sekä omegoita. Heinäkuun alkupuolella lisäsin sinkin ja geleet. Sattumaa vai jotain hyödyllistä, mutta tulin raskaaksi yli vuoden yrityksen jälkeen. Todennäköisesti sattumaa... muuta en elämässäni muuttanut.. se, onko raskaus elinkelpoinen on vielä mysteeri..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että sinulla onnistui - oli kyse sitten sattumasta tai ei :) Ja toivottavasti sinulla tuo raskaus etenee onnellisesti ihan loppuun saakka!

   Poista
 2. Entä ginseng? Aloitin sellaisen kuurin nyt. Äiti on sillä tullut vuonna -82 raskaaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ginseng on vielä kokeilematta. Täytyy varmaan seuraavaksi kokeilla sitäkin jos hoidot eivät tuota tulosta.

   Poista
 3. Hei. Törmäsin blogiisi tutkiessani netistä luonnollisia keinoja lisätä hedelmällisyyttä. Utelisin, että söitkö noita kaikkia vitamiineja? Niitä kun on aikamoinen määrä.. ja koitko niistä olleen apua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, huomasin viestisi vasta nyt. Olen kokeillut kaikkia ubiquinoliin asti, loppuja en. Säännöllisesti olen käyttänyt vain osaa. Kyllä noista monista on ollut apua aina johonkin asiaan (esim sinkistä ihoon ja magnesiumista unen laatuun). Hedelmällisyyteen liittyen en osaa sanoa ovatko auttaneet, kun sitä on vaikeampi tulkita. Tai vaikea tulkita ainakin silloin kun on vähän väliä jokin hormonilääkitys käytössä. Ei noista tainnut haittaakaan olla kun nyt olen raskaana :)

   Poista