tiistai 5. elokuuta 2014

Kokemuksia jodista kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa

Lupasin kesäkuussa kirjoittaa myöhemmin kokemuksia vitamiinikuurista, jonka aloitin hivenaineasiantuntijan opastuksella. Nyt vihdoin kirjoitan kokemuksiani, mutta tällä kertaa keskityn pelkästään jodiin.

Aloitin heinäkuun alussa vitamiinien tankkauksen ja samantien huomasin eroja olotilassa. Kädet tuntuivat lämpöisemmiltä ja verenkierto alkoi toimia normaalia paremmin. "Jodi auttaa kilpirauhasen toimintaan", ajattelin. Olin innoissani, vihdoinkin jotain edistystä!

Jodin aloituksen ansiosta normaali kilpirauhaslääkkeen annostukseni alkoi tuntua turhan suurelta. Vähensin omatoimisesti Thyroxinia 100 mikrosta per päivä 50 mikroon per päivä. Olo oli hyvä. Verenkierto tuntui pelaavan. Ehkä jodin puute oli ratkaisu kaikkiin kilpirauhasongelmiini ja lapsettomuuteen! Ehkä ongelma oli tällä ratkaistu?

Olin yhteydessä hivenaineasiantuntijaani, joka iloitsi siitä, että minulla jodi oli auttanut tuomaan kehoon kauan kaivattua lämpöä. Hänelle tämä ei ollut mitenkään tavatonta - olihan asiakkaiden joukossa yleistä, että kilpirauhaslääkkeistä pääsi kokonaan eroon jodin avulla.

Hivenaineasiantuntija suositteli, että kävisin mittauttamassa kilpirauhasarvoni jossain vaiheessa.

Viime viikolla päätin käydä kilpirauhaskokeessa. Eilen sain tulokset. T4V oli 12.1 ja TSH, eli kilpirauhasta stimuloiva hormoni, 4.6. Mitä ihmettä?!! Panikoin samantien. Ei tässä näin pitänyt käydä! Ei, ei, ei. Minulla TSH ei ole koskaan noussut korkealle vaan olen sairastanut ns. subkliinistä (eli piilevää) kilpirauhasen vajaatoimintaa, jossa TSH ei ole vielä noussut eikä myöskään vajaatoiminnan oireita ole juurikaan tullut. Minulla oireena on ollut palelu. Ja sitten se lapsettomuus. (Niin kuin lapsettomuus muka olisi yksistään selitettävissä jollain yhdellä kilpirauhasen vajaatoiminnalla.)

Ennen kilpirauhaslääkityksen aloittamista joulukuussa 2012 TSH-arvoni oli 1.8 ja T4V oli 9.6. TSH 1.8 oli varsin normaali arvo. Ellen kärsisi lapsettomuudesta, ketään ei kiinnostaisi hieman alakantissa oleva T4-varastohormonin määrä.  Mutta nyt se kiinnostaa.

Vuoden 2013 aikana opiskelin lähes kaiken mahdollisen kilpirauhasesta. Opin, kuinka funktionaalisen lääketieteen näkemys poikkeaa valtavirrasta. Opin, kuinka perusterveydenhuollon mukaan on tärkeämpää hoitaa verikoearvoja ja numeroita eikä ihmisen olotilaa. Jos numerot on väärässä asennossa, ei ole merkitystä sillä, että olotila olisi hyvä. Tai jos numerot ovat kunnossa, on turha valittaa, että olotila on huono. Samalla opin, kuinka on parempi noudattaa valtavirran sääntöjä, jos haluaa saada lapsettomuushoitoja julkiselta puolelta. Opin myös, että kukaan ei ole niin kiinnostunut sinun terveydestäsi kuin sinä itse. Samalla jatkoin terveyteen liittyviin asioihin perehtymistä itsenäisesti.

Mutta nyt olin taas poikennut valtavirrasta liikaa: olin aloittanut omatoimisesti jodikuurin enkä osannut etukäteen veikata, että se saisi TSH-arvoni pillastumaan ja aiheuttaisi ongelmia jatkohoidoilleni. Pieleen meni siis!

Otin yhteyttä hivenaineasiantuntijaani, ja sain kommentin: jodi ei voi aiheuttaa tuollaista, mutta lopeta jodi toistaiseksi ja ota yhteyttä lääkäriisi.
Otin yhteyttä funktionaaliseen lääkäriini, joka kommentoi: jodi ei voi aiheuttaa tuollaista vaan sinulla on nyt kilpirauhasen vajaatoiminta kovempana kuin ennen ja varaa aika vastaanotolle.

Seuraavaksi otin yhteyttä googleen, joka kertoi minulle, kuinka jodin käyttö voi aiheuttaa TSH-arvon räjähdysmäisesti nousun, mutta TSH:n nousun ei välttämättä pitäisi haitata yhtään mitään. Arvo vain kertoo siitä, että jodi kulkeutuu kilpirauhaseen. Niin kuin sen pitäisikin, jos jodista on ollut puutetta. Asiasta kertoo esimerkiksi youtube-video täällä.

Kun odotan kovasti pääsyä seuraaviin lapsettomuushoitoihin, on ylisuureksi kasvanut TSH tietysti ongelma. Julkinen klinikka ei tee minulle hoitoja ennen kuin kilpirauhasarvoni ovat normaalit.

Joudun lopettamaan jodin syönnin. Palautan lääkeannostuksen ennalleen ja tällä hetkellä toivon, että TSH laskee nopeasti. Jos lapsettomuuslääkärini ei halua mitata kilpirauhasarvoni heti lähiaikoina, minulla on ehkä toivoa saada arvo laskemaan seuraavaan mittaukseen mennessä. Ensisijaisesti en haluaisi kertoa lääkärille jodikokeilustani, sillä saisin siitä sapiskaa.

Lopputulos harmittaa. Tunsin, että oloni oli parempi, kun käytin jodia. Jodin puute aiheuttaa keskenmenoja ja laskee syntyvän lapsen älykkyyttä. Tiedän, että minulla on jodinpuute, mutta näillä näkymin se jää hoitamatta, koska eihän Suomessa sellaista virallisesti ilmene.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti