keskiviikko 27. elokuuta 2014

Kuinka valmistautua alkionsiirtoon?

Tällä hetkellä omat ajatukseni pyörivät pakastealkionsiirron ympärillä. Sen vuoksi ryhdyin kokoamaan tänne listaa asioita, mitä voisin tehdä valmistautuakseni tulevaan alkionsiirtoon.

Suunnitelmani on tällä hetkellä seuraavanlainen.
 1. Syön ainakin kaikkia tärkeimpiä vitamiineja. (Näistä voisin koota erillisen blogipostauksen.)
 2. En juo kahvia. (Yli viisi kuppia heikentää IVF:n onnistumistodennäköisyyttä todistetusti, mutta tuskin pienemmästäkään määrästä hyötyä on.)
 3. En juo alkoholia. (Tästä on tosin eri lähteissä hieman ristiriitaista tietoa liittyen siihen, onko parempi olla täysin ilman alkoholia vai auttaisiko pieni määrä punaviinia kiinnittymiseen.). 
 4. Vältän soijaa (joka aiheuttaa hiirillä hedelmättömyyttä).
 5. Nukun riittävästi. (Vähintään 8 tuntia yössä.)
 6. Liikun sopivasti. En tee rääkkitreeniä, mutta liikun sen verran, että verenkierto toimii kunnolla.
 7. Käyn akupunktiossa juuri ennen alkionsiirtoa, sillä akupunktio parantaa onnistumisen todennäköisyyttä.
 8. Lämmitän vatsaani lämmitettävällä viljapussilla tai lämmitetyllä merisuolalla ennen alkionsiirtoa.
 9. Pidän itseni lämpöisenä akupunktiohoitajani ohjeiden mukaan: laitan villasukat jalkaan, syön lämmintä ruokaa, juon teetä ja lämmitän jalkojani lämmitettävällä viljapussilla tai lämmitetyllä merisuolalla.
 10. Juon riittävästi vettä, mieluiten lämpöisenä teen muodossa.
 11. En hanki pelleä paikalle alkionsiirtoon, mutta pyydän miestäni hoitamaan pellen virkaa. (Pelle-shown hyödyistä IVF:n onnistumisessa kerrotaan esimerkiksi täällä).
 12. En käytä hajuvettä, sillä joidenkin lähteiden mukaan ylimääräiset tuoksut voivat haitata kiinnittymistä.
 13. Nauran  ja iloitsen mahdollisimman paljon.
 14. Rentoudun, teen meditaatioharjoituksia ja uskon tulevani raskaaksi.
Onko teillä muilla vinkkejä, kuinka voisin valmistautua alkionsiirtoon? Kuinka voisin parantaa alkion kiinnittymisen todennäköisyyttä? Mitä itse olette tehneet, tai ajattelitte tehdä tuoresiirron tai pakastealkionsiirron onnistumiseksi?

p.s. Samat asiat pyörivät tällä hetkellä mielessä muillakin, ks. Toiveena vauva -blogin kirjoitus eiliseltä.


9 kommenttia:

 1. Hei,

  Vakuuttava lista! Omaa kokemusta on yhdestä pakastetun alkion siirrosta: Kannattaa aivan ehdottomasti olla positiivisin mielin, mutta muistaa ettei kaikkeen voi vaikuttaa. Meillä siirtoon päästiin, mutta alkio menetti sulatuksessa puolet soluista. Sain kuulla tämän siirtotilanteessa. Silloin tuntui että matto olisi vedetty jalkojen alta heti alussa ja vähän harmitti että olin käyttänyt niin paljon henkisiä resursseja passin vatvomiseen. Jokaisella on tietenkin omat stressin hallintatavat, mutta seuraavalla kerralla yritän miettiä koko asiaa mahdollisimman vähän (siis YRITÄN).

  Yksi ihan oikea vinkki tuli mieleen: kannattaa järjestää jo etukäteen kivaa tekemistä ja menoja piinapäiviksi, jotain ihanaa hömppää. Aika kuluu siten paljon nopeammin. Onnea alkionsiirtoon!

  Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, saan vain toivoa, että alkio säilyisi hengissä sulatuksesta, että siirtoon ylipäätään päästäisiin..

   Ja hyvä vinkki myös tuo, että kannattaa piinapäiviksi keksiä kivaa tekemistä jo etukäteen :)

   Mutta tuota en ollenkaan ymmärrä, että alkio menetti puolet soluista, mutta siirtoon päästiin? Miten tuo homma menee? Eivätkö kaikki solut olekaan tärkeitä? Tiedätkö sinä tarkemmin asiasta? Ei se nyt niin voi mennä, että oho, vauvalta jäi pää puuttumaan, koska juuri ne solut tuhoutuivat sulatuksessa...

   Poista
 2. Hmm toi itsensä lämpösenä pitäminen on ihan uus juttu :o alkionsiirron jälkeenkö pitää pitää itsensä lämpösenä vai ennen siirtoa ? :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akupunktiohoitajani on jutellut kovasti tuosta itsensä lämpöisenä pitämisestä. Se on tärkeää sekä ennen että jälkeen, mutta ennen alkionsiirtoa pitäisi lämmittää kohtua ja sitten siirron jälkeen täytyy pitää itsensä kaikin puolin lämpöisenä, mutta kohtua ei kai enää saisi sitten lämmittää erikseen. Palella ei saa. Logiikka tuossa on akupunktiohoitajan mukaan se, että keväällä talven jälkeen kylmässä maassa ei saa mitään siemeniä kasvamaan, vaan kasvamiseen vaaditaan lämpöä.

   Poista
  2. Okeei, pitää siis pitää villasukkia jalassa seuraavan siirron jälkeen :)

   Poista
 3. Kiitos tästä listasta! Kommentoinkin jo kerran, mutta se kommentti taisi julkaisun jälkeen kadota jonnekin netin ihmeelliseen maailmaan.

  Olen kuullut, että avocadot ja ananakset olisivat hyvää ravintoa IVF:n aikaan. Lisäksi ajattelin syödä vehnäalkioöljyä, kun jostain palstalta luin, että se lievittäisi endometrioosin aiheuttamaa tulehdustilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, kiva tietää noista ruoka-aineista. Avokadoa syön muutenkin melko usein, mutta täytyy näköjään ottaa myös ananakset ruokalistalle :)

   Poista
 4. On varmasti itsellä hyvä fiilis, jos tietää tehneensä kaikkensa asian onnistumiseksi. Enpä ole tullut yhtäkään listaamistasi asioista ajatelleeksi, paitsi alkoholin välttämistä. Oma lääkärini sanoi, että pari lasia viiniä voi jopa parantaa limakalvojen vastaanottokykyä. Tiedä häntä. Itse ajattelin elellä vain ihan tavallista arkea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kyllä se omaa fiilistä parantaa. Tulee sellainen olo, että pystyisi itse vaikuttamaan tähän jotenkin eikä joudu olemaan vain pieni osa klinikan hoitoprosessia. Ja kun itse on pyöritellyt näitä asioita mielessä jo muutaman vuoden, niin mikä tahansa, mikä auttaa henkisesti tai fyysisesti on erittäin tervetullutta :)

   Poista